Bučna juha
2 žlici masla
1 srednje velika rjava čebula
2 stroka česna
1/8 žličke rdečega popra
1 žlička karija
¼ žličke mletega koriandra
750 ml bučnega pireja iz pečene buče*
600 ml kokošje juhe
250 ml mleka
70 ml smetane za kuhanje
50 g rjavega sladkorja
*Bučni pire pripravite tako, da bučo razpolovite, ji odstranite seme ter nitasto sredico, nato pa jo položite v pekač na aluminijasto folijo z odrezano stranjo navzdol. Do mehkega jo pecite pri 180 stopinjah, da postane meso mehko (45 – 60 minut). Bučo ohladite in iz nje z žlico izdolbite mehko meso. (Za recept bo zadostovala polovica srednje velike buče, zato lahko preostanek bučnega pireja zamrznete za naslednjič.)
Za bučno juho najprej nasekljajte čebulo in česen. V kozici na rahlem ognju stopite maslo in na njem počasi pražite čebulo in česen (približno 5 minut). Dodajte poper, kari in koriander, ter pražite še minutko. Dodajte bučni pire in prilijte kokošjo juho ter kuhajte 15 minut.
Po nekaj zajemalk juhe predevajte v visoko posodo ter zmeljite s paličnim mešalnikom. Vso juho gladko zmeljite in prelijte nazaj v kozico.
kozico postavite na rahel ogenj. V juho primešajte rjav sladkor. Ko se stopi, dodajte mleko ter ves čas mešajte, nazadnje pa dodajte še smetano.
Bučna juha je najboljša, če jo postrežete s kruhovimi opečenci in praženimi bučnimi semeni. Za opečence potrebujete bel kruh, ki ga nakockate, nato pa prepražite na malo masla – zgolj toliko, da robovi kruhkov porjavijo. V kolikor imate radi bučno olje, popecite kruhke v nenamaščeni ponvi, ko pričnejo rjaveti, pa jih previdno pokapajte z nekaj kapljicami bučnega olja.