ANGLEŠČINA IN SLOVENŠČINA, JEZIKA NAŠEGA VSAKDANA

V govorico mladih Slovencev je vključenih vedno več angleških besed. Mnoge so zelo popačene, nekatere pa se uporabljajo celo v drugačnem pomenu kot izvirnik, na primer beseda »ful«. Vendar pa mi, ko pomislim na slovenščino in angleščino, najprej pride na misel, kako težko je v slovenščini izgovoriti nekatere besede, ki so v angleščini tako lahke, da kar zletijo z jezika. Kolikokrat v filmih slišimo, da kdo reče: »I love you!« Čeprav se zavedamo, kaj te besede pomenijo, nam gredo z jezika veliko lažje kot slovenski: »Ljubim te!« Zakaj? Mogoče zato, ker smo angleščine naučeni zavestno, slovenščino pa govorimo že od …

Na kaj paziti pri izbiri vaše turistične agencije?

Ko se odločate za oddih kje v domačih krajih ali na tujem, se najprej navadno srečate z dilemo, katero turistični agencijo izbrati. Pri nas je namreč turistični trg prepoln raznih turističnih agencij, ki se vsaka trudi za svoj kos turistične pogače. Čeprav je izbor dobre in kvalitetne turistične agencije kar težak, vendarle obstaja nekaj dejavnikov oziroma kriterijev, ki lahko nekoliko zožijo spekter možnosti in olajšajo vašo izbiro. Prvi in izredno pomemben dejavnik so izkušnje znancev in prijateljev – gre za reklamo od ust do ust, ki je navadno najbolj verodostojna in iskrena. Če vam znanci določeno turistično agencijo ne priporočajo, …

Ali še potrebujemo prevajalce?

Konec 18. stoletja in v 19. stoletju smo kot človeštvo bili priča pojavu, ko je tehnologija prevzemala delavna mesta, ki so prej pripadala fizičnim delavcem. Sedaj, v 21. stoletju se tehnologija še bolje razvija z že kar nevarno hitrostjo in kaže na to, da bo počasi začela prevzemati tudi dela, pri katerih moramo uporabljati svoje možgane, kot je na primer prevajanje. Že nekaj časa nam spletna orodja omogočajo, da lahko prevedejo celotna besedila v nekaj sekundah, prevod pa je zavidljivo dober, skoraj popoln. Vendar moramo kljub temu, sploh pri prevajanju iz slovenščine v tuj jezik, pri takšnem načinu biti izredno …

KAJ JE PANIČNI NAPAD

Panični napad je nenaden občutek močnega strahu, ki ga spremljajo zelo neprijetni občutki dušenja, težkega dihanja, tresenja, hitrega in močnega bitja srca, pogosta je tudi slabost, znojenje, mravljinci, navali vročine ali mraza in omotica ter hud strah pred smrtjo. Panični napadi se ponavadi pojavijo brez očitnega razloga, so pa v njihovem ozadju večkrat težke življenjske izkušnje, spremembe, negotovost v prihodnost… En napad traja nekaj minut, včasih lahko tudi uro ali več. Sam panični napad je popolnoma nenevaren, vendar pa se tisti, ki ga doživlja, počuti grozno in ima večkrat občutek, da bo umrl. Naslednje napade lahko sproži že samo strah …

Storitve podjetja Fuga

Družinsko podjetje Fuga se že od leta 1965 ukvarja s slikopleskarskimi deli. Fuga d.o.o. je sicer registrirano kot družba za zaključna dela v gradbeništvu, vendar pa je osnovna dejavnost slikopleskarstvo. Podjetje je zraslo na temeljih obrti in ima za seboj že več desetletij tradicije ter bogatih izkušenj. Podjetje Fuga zaposluje osem izkušenih in strokovno usposobljenih delavcev, kar pa tudi poskrbi za dolg seznam priporočil. Storitve podjetja obsegajo vsa slikopleskarska dela, tako za individualno obnovo oziroma gradnjo, kot tudi za poslovno industrijski sektor. Temelj uspeha podjetja Fuga pa so zagotovo visoka kvaliteta storitev, napredna tehnologija in uporaba najboljših materialov.…

SMS vedeževanje

Poceni vedeževanje vam ponuja storitev sms vedeževanja za vsa vaša vprašanja. In kako ta storitev deluje? Strokovnjak je za vas pripravil zelo ugodno storitev, s katero lahko le v nekaj korakih izveste odgovore na vse, kar vas zanima. V sms sporočilo morate napisati koliko odgovorov si želite zakupiti in na kakšen način bi ta strošek poravnali. Te podatke lahko strokovnjaku sporočite tudi preko telefonskega klica. Po opravljenem zakupu odgovorov je naslednji korak, da zastavite svoja vprašanja. Vedeževalec vam bo na vaša vprašanja odgovoril, pri čemer pa je en odgovor lahko sestavljen iz največ treh sms sporočil.…

Moderna dnevna soba

Pri opremljanju doma si pogosto zaželimo, da bi bilo naše stanovanje videti moderno oziroma sodobno, kar še posebej velja za dnevno sobo, ki je običajno središče doma. A o tem, kaj je moderna dnevna soba so mnenja

Sodobna in prijetno opremljena soba se ne prične pri pohištvu. O tem, da želimo sodoben videz, je potrebno razmišljati že med samo gradnjo oziroma že v fazi načrtovanja. Moderna dnevna soba namreč temelji na sodobni arhitekturi, kar pomeni, da imajo največji pomen stene in odprtine v njih. Sodoben način gradnje predvideva dnevne sobe, ki so precej odprte, poleg tega pa imajo velika okna. …

Najboljši možen izkoristek predsobe

Prav vsak prostor v hiši je namenjen posebni uporabi – kuhinja je za pripravljanje hrane, spalnica za spanje, shramba za shranjevanje in tako naprej. Odvisno od naših potreb pa včasih kakšne prostore med seboj kombiniramo, jim dodamo še kakšno drugo funkcionalnost in podobno. Še posebej so takšne prilagoditve dobrodošle takrat, ko nimamo dovolj prostora za to, da bi vsaka soba služila le enemu opravilu. Če imamo dovolj velike prostore bomo tako raje v istem prostoru opravljali več dejavnosti, kot pa da bi zaradi manjšega števila sob kaj izpustili. Nekateri prostori so sicer namenjeni točno določenemu namenu in jih ne moremo …

Potica

kokosova poticaPotica je prava slovenska tradicionalna jed, ki jo mnogi označujejo za pravi biser slovenske kuhe. Prvovrstno pecivo kraljuje med velikimi prazniki pa tudi v vsakodnevnem življenju. Potico že stoletja pripravljajo ljudje ob različnih priložnostih. Je pa gotovo najbolj nepogrešljiv del božiča, velike noči in seveda porok. Potica se pojavlja v zapisih že nekje v letu 1575, in sicer v Valvazorjevih knjigah Slava vojvodine Kranjske, kjer se opisujeta dve vrsti potice. Potica naj bi predstavljala kristusovo krono med veliko nočjo, saj jo velikokrat pečemo v okrogli obliki.…

Rižev narastek

Rižev narastek je tista sladica, ki jo večina pozna še iz zgodnjega otroštva. Načinov priprave je ogromno, saj ga lahko vsak po svoje »dodela« čisto po svojem okusu. Nekateri prisegajo na klasiko, drugi pa takšnemu narastku pred pečenjem dodajo še raznovrstno sadje. Sam postopek izdelave narastka je zelo preprost, saj riž le skuhamo v osoljenem mleku. Počakamo da se riž ohladi, ta čas pa si lahko pripravimo zmes penasto vmešanega rumenjaka in sladkorja, čemur lahko dodamo še naribano limonino lupinico. To zmes vmešamo v dobro ohlajen riž. Zdaj pa naj domišljija dela svoje. Lahko ga preprosto presipamo v pekač in …